Vertel jouw kind over het bestaan van seksueel misbruik!

Blog created on: 25 January, 2018

Vertel jouw kind over het bestaan van seksueel misbruik!

Vertel jouw kind over het bestaan van seksueel misbruik!

                 

Je wilt dit eigenlijk niet weten en dat kan ik heel goed begrijpen. Toch liegen de feiten er niet om en is seksueel misbruik een groot probleem in onze maatschappij! Iedere dag worden er ongeveer 40 kinderen misbruikt. Dat is veel, dat is angstig en het ergste is dat dit vaak gepleegd wordt door een familielid of een bekende van jouw kind. Hierdoor ontstaat er een loyaliteitsconflict en een machtspositie en zie daar maar eens uit te komen als kind.


1 op de 4 meisjes en 1 op de 6 jongens zijn vóór hun zestiende levensjaar in aanraking gekomen met seksueel misbruik. Dit percentage ligt velen malen hoger dan het aantal kinderen die betrokken raken bij een verkeersongeval. Waarom vertellen we onze kinderen bijna dagelijks dat ze met oversteken eerst goed naar links en rechts moeten kijken!? Omdat we natuurlijk niet willen dat ze betrokken raken bij een verkeersongeval.


Waarom vertellen we onze kinderen dan eigenlijk niet over seksueel misbruik!? Omdat je denkt dat het jouw kind vast niet gaat overkomen!? Omdat je je er voor schaamt!? Omdat je het eigenlijk niet wil weten!? Omdat je jezelf ervan overtuig dat jouw naasten zoiets nooit bij jouw kind zouden doen!? Omdat je zelf niet eens weet hoe je erover moet praten!?


En zo maken ouders, onbedoeld het geheim en het gevaar groter. Als jij als ouder er al niet over durft te spreken hoe kun je dan van jouw kind verwachten dat hij of zij om hulp komt vragen als misbruik zich voor doet!? Hoe kan jouw kind de moed opbrengen zijn of haar grootste geheim aan jou te vertellen als hij of zij voelt en weet dat jij geheimzinnig doet over seksueel misbruik!?


Hoe weet jouw kind eigenlijk wat seksueel misbruik is en wat seksualiteit überhaupt inhoud als jij als ouder het nooit bespreekbaar maakt!? Als jouw kind niet weet wat seksualiteit is en wat wel en niet normaal is zal jouw kind totaal niet weten wat hem of haar overkomt. Als jij het niet doet dan doet de dader het wel, alleen geeft die de verkeerde voorlichting!

 

De daders spelen in op de onwetendheid en de onschuld van jouw kind.

De dader zal jouw kind bijvoorbeeld vertellen of wijsmaken

  • dat dit heel normaal is

  • dat jouw kind heel speciaal is en dat dit een uiting van liefde is

  • dat jouw kind het zelf ook fijn vindt

  • dat jouw kind het aan niemand mag vertellen want anders...

  • dat dit een manier van bedanken is voor het speelgoed of het leuke uitje

  • ...

Hoe en wanneer vertel je dan als ouder over het bestaan van seksueel misbruik?

Je hoeft het woord seksueel misbruik nog helemaal niet te noemen. Wat het belangrijkste is, is dat jouw kind weet wat zijn of haar grenzen zijn en nóg belangrijker dat jouw kind deze mag uitspreken én dat deze gerespecteerd worden door alle volwassen. We hebben het hier dan over grenzen van aanraken en aangeraakt worden en van afstand en nabijheid.


Alles onder mijn badpak of zwembroek zijn mijn speciale privéplekjes. Ik vertelde mijn dochter al op haar 3e, 4e jaar waar en wat haar privéplekjes zijn. 'Dit zijn bijzondere plekjes van jouw lichaam en niemand mag daar zomaar aanzitten.' Mijn dochter: De dokter mag dat wel toch!? Ik: 'alleen als papa of mama erbij zijn en alleen als dat echt nodig is.' Dochter: Familie mag dat wel hè?' Ik: 'nee, ook familie mag daar niet zomaar aankomen als jij dat niet wil en als dat niet nodig is. Alleen om een beetje te helpen met afdrogen, maar eigenlijk kun jij dat op die plekjes zelf al, je bent al zo'n grote meid.' Maar jij mag dat wel toch!?' Ik: 'Ook ik mag niet zomaar aan jouw privéplekjes zitten. Daarom heten het ook privéplekjes. Jouw lichaam is bijzonder en deze plekjes zijn speciaal voor jou' Als jouw kind ouder is kun je natuurlijk vertellen dat als hij of zij volwassen is, dat hij of zij deze plekjes kan delen met de persoon waar hij of zij verliefd op is en dan alleen als allebei het graag willen. Verder zorg je dat jouw kind voldoende wordt ingelicht over seksualiteit.


Laat jouw kind zelf kiezen hoe hij of zij iemand hallo of gedag zegt. Ik laat mijn dochter altijd zelf kiezen hoe ze, wie dan ook, hallo of gedag zegt. Ik geef haar de opties; je kan hallo zwaaien, een high five geven, een hand geven, een knuffel geven of een kus geven. Ze mag het bij iedereen altijd zelf kiezen en het is grappig om te zien hoe dat per keer wisselt, ook bij dezelfde personen. Op deze manier leert jouw kind dat het naar zijn of haar gevoel mag luisteren in het moment en dat de volwassen dit respecteren. Iedereen kent wel zo'n tante die jou als kind vastpakte in een soort knuffel houdgreep en die jou vervolgens een vieze, natte, kleffe kus geeft. Je laat merken dat je het niet wilt en vervolgens zeggen je ouders 'kom op, doe niet zo flauw, het is je lieve tante!' Ja dat klopt, het is jouw tante maar dat wil niet zeggen dat zij alles maar bij jou mag doen! Jij als ouder kan in zo'n situatie bijvoorbeeld zeggen 'he, ik zie dat jij het niet prettig vindt en dat mag je best zeggen hoor, je bent niet verplicht om die kus te ontvangen.' En zeg tegen die tante dat ze voortaan maar eerst even moet vragen of jouw kind wel een knuffel wil i.p.v. het te nemen. Zo kom je voor jouw kind op en zeg je ook dat haar of zijn grenzen belangrijk zijn en gerespecteerd dienen te worden.


Hoe vertel je jouw kind jouw misbruik ervaring? Gebruik woorden die jouw kind kan begrijpen, ga niet teveel in details en je hoeft het woord seksueel misbruik nog niet te noemen als je dat niet wil. Ik vertelde het mijn dochter voor het eerst toen zij 5 jaar was. We kwamen in de badkamer weer op het onderwerp privéplekjes en ze zei 'maar van familie maakt het niet uit toch!?' Ik had ooit eerder verteld dat ook familie er niet zomaar aan mag komen en toch kwam ze er weer mee. Ik begon te vertellen 'mama gaat jou nu iets belangrijks vertellen. Mijn opa, de papa van jouw opa, heeft toen ik nog maar een klein meisje was aan mijn privéplekjes gezeten. Ik wilde dat niet want dat voelde echt niet fijn en ik werd er erg verdrietig van. Maar mijn opa luisterde niet naar mij. Toen ben ik naar mijn papa gegaan, jouw opa, en heb ik verteld dat mijn opa aan mijn privéplekjes zit en er niet mee wil stoppen. Mijn papa was heel erg trots op mij dat ik dit aan hem vertelde en heeft er toen voor gezorgd dat opa dit nooit meer kon doen bij mij.' Dochter: 'oh, oké, ik snap het.' Laat nooit merken dat jij heel boos gaat worden op de dader want dat zou voor jouw kind juist een reden kunnen zijn om het niet te vertellen. Zeg dat jij er voor zal zorgen dat het stopt.

 

Vertel je kind al zo snel mogelijk over seksualiteit. Je hebt tegenwoordig hele leuke boekjes al vanaf 4 jaar. Ik heb mijn dochter op haar 6e een boek gegeven passend bij haar leeftijd. Ik heb het haar gegeven en gezegd dat als ze er vragen over heeft dat ze die gerust kan stellen. Ook bood ik haar aan om het voor te lezen als ze dat zou willen. Nou, ze vond het een héél interessant boek. Mijn man en ik hebben het vaak voorgelezen en zo kon ze gelijk vragen stellen. Ze zag dat wij er normaal over praten en dat stimuleert gezonde seksuele ontwikkeling en haalt de geheimzinnigheid weg. Ze vroeg een keer aan mij 'hebben jullie ook zo gek gedaan?' In het boek staat een tekening van een man die op een vrouw ligt met de piemel in de vagina. Mijn antwoord was 'ja, anders was jij er niet geweest.' Dochter: oh ja, stom. Maar ik vind het wel een beetje gek.' Nou dat snapte ik wel maar  ik legde haar uit dat als je eenmaal volwassen bent en je bent heel erg verliefd en je wil het allebei heel graag, dat het heel fijn kan zijn om zo innig te knuffelen en seks met elkaar te hebben.'  Ik wil natuurlijk ook niet dat ze zich gaat schamen voor seks of haar eigen lichaam en wil normale seksualiteit als iets normaals brengen.


Ze heeft meegewerkt aan mijn aflevering van de documentaire 'Misbruikt.' Ja dan moet je dus wel open en eerlijk gaan uitleggen waar het over gaat. Ik vroeg haar of ze nog wist dat mijn opa vroeger aan mijn privéplekjes had gezeten. En ze zei dat ze het nog wel een beetje weet maar niet helemaal meer precies meer. Ik vertel het haar opnieuw en vertel haar vervolgens dat ik een filmpje ga maken over wat er met mama vroeger is gebeurd en dat er nog meer mensen in het filmpje meedoen. Dochter: 'zijn het allemaal mensen waarbij aan de privéplekjes is gezeten of waarbij andere erge dingen zijn gebeurd?' Ik: 'nee, alleen mensen waarbij aan de privéplekjes is gezeten.' Dochter: 'oh, oké.' En ze huppelt vrolijk verder naar school.

 

Kinderen gaan makkelijker met dingen om als wij soms denken. Je brengt jouw kind geen schade als je open en eerlijk bent, sterker, je maakt jouw kind weerbaarder. Door de kennis van jouw kind hierover te vergroten krijgt een dader minder kans om misbruik te plegen. Kennis is immers macht! Het is wel belangrijk om je aan te passen op het niveau en de taal van jouw kind. De speciale boekjes kunnen hier ook heel goed bij helpen. Je moet er ook niet een hele show van maken, gewoon tussendoor en op speciale momenten. Als ik wel eens met haar stoei of haar op haar billen tik vraag ik eens in de zoveel tijd aan haar 'oh, vindt je het eigenlijk wel goed dat ik aan je billen zit? Want als je dat niet fijn vindt mag je dat gerust zeggen hoor! Dan stop ik er gelijk mee'. Meestal zegt ze dat ze het niet erg vindt maar zo geef ik wel aan dat ze het gerust mag zeggen, dat ik het serieus zal nemen en dat ik niet boos zal zijn op haar. Ook als ze geen knuffel wil geven ga ik daar geen punt van maken en ga ik haar ook niet teveel proberen over te halen. Ze komt vanzelf wel.


Koop eens een boekje en ervaar hoe makkelijk jouw kind hier mee om gaat en hoe leuk ze het vinden om te weten te komen hoe die baby nou eigenlijk in de buik van mama terecht komt.

Op mijn website onder 'Meer over seksueel misbruik' vindt je boeken tips.

Geen reacties gevonden...

Plaats een reactie

Uw nicknaam:
Bericht:

Registreer voor onze nieuwsbrief!


Uw e-mail adres: (*)

Uw voornaam

Uw achternaam